Bebeklerin Kolay Uykuya Dalması

Bebeğinizi Kolay Uyutmanın 10 Yolu

Çeşitli yollar denediniz ama hala bebeğinizi uyutmakta zorlanıyor musunuz? O zaman aşağıda verdiğim yöntemlere bakıp neyi eksik yaptığınızı değerlendirme fırsatı bulabilirsiniz.

Karanlık

Bebeğinizin uyuduğu ortamın karanlık olmasına dikkat edin. Zifiri karanlık ortam hem bebeğin ihtiyacı olan büyüme hormonlarının salgılanmasını sağlar, hem de bebeğinizin dikkatinin dağılmasını engeller.

Beyaz Gürültü

Bebeğinizin uyku ortamı için beyaz gürültü seslerinden faydalanabilirsiniz. Bunlar hem bebeği rahatlatacak hem de uykusunu bölebilecek dış sesleri bastıracaktır.

Uyku Sinyalleri

Bebeğinizin uyku sinyallerini iyi gözlemlemelisiniz. Bunlar esneme, gözlerini ovuşturma, ani huysuzluk ya da enerji patlaması olabilir. Bu sinyalleri aldığınızda zaman kaybetmeden onu uyku için hazırlamalı ve aşırı yorulmasına izin vermeden uykuya yatırmalısınız.

Uyku Öncesi Rutinler

Bebeğinizin uyku saati için basit ama düzenli rutinler oluşturun. Örneğin banyo yaptırmak, emzirmek, perdeleri kapatmak, hikâye okumak, ninni söylemek, iyi geceler öpücüğü verip sarılmak gibi. Bunlar bebeğinize uyku saatinin geldiğini hatırlatacaktır.

Beşik

Sabit bir yerde uyumak her zaman için hareketli yerde uyumaktan daha sağlıklıdır. O nedenle her ne kadar araba ya da bebek arabası bebeğin uykuya dalmasını kolaylaştırsa da derin uykuya geçilmediği için uykudan istenilen verim alınamaz. O nedenle bu tür uykular sadece kısa süreli olarak tercih edilmeli, bebeğinizin asıl uyuduğu yer her zaman beşiği olmalıdır.

Gündüz Uykusu

Gündüz uykularının önemi hafife alınmamalıdır. Uyku uykunun mayasıdır sözünden yola çıkacak olursak iyi gündüz uykuları iyi bir gece uykusu için zemin hazırlar. O nedenle gündüz uykularının yeterli sürede olmasına özen gösterilmelidir.

Huzurlu Ortam

Bebeğinizin uyku saati gelince ortamın ışıklarını azaltmalı, ses tonunuzu alçaltmalı ve ona güler yüzle sakin bir ortam oluşturmalısınız. Bebekler kelimeleri anlamasalar da ses tonundan ne hissettiğinizi anlarlar ve huzurlu bir ortam oluşturursanız uykuya geçişi de çok daha kolay olur.

Fırsat Verme

Bebeğinize kendi kendine uykuya geçebilmesi için fırsat verin. Onu yatağa uykusu gelmiş ama uyanık bir halde koyup uykuya kendi geçmesi için bırakın. Aynı şekilde uyandığında da 5-10 dk yalnız bırakıp hemen müdahale etmezseniz belki de tekrar uykuya dalarak size bir sürpriz yapabilir.

Zaman Tanıma

Yeni şeyler için bebeğinize zaman tanıyın. Unutmayın ki o yeni bir beceri kazanıyor ve bu zaman alacak. Uyguladığınız yönetimin işe yaraması için 4-5 gün geçmesi gerekebilir. Bu süre içinde sizin sabırlı, kararlı ve tutarlı olmanız gerekiyor.

Sırt Üstü Yatırma

Güvenli bir uyku için bebeğinizi her zaman sırt üstü yatırmayı unutmayın.

Sevgiler,

Cansu Özel

Bebek Uyku Danışmanı

“Bebeğinizi Kolay Uyutmanın 10 Yolu” için 15 yorum

  1. Merhaba Cansu Hanim. Bebegim 1 hafta sonra 5 aylik olacak. Ilk dogdugunda asiri gaz problemlerinden dolayi hep yuz ustu yatiriyordum. Bu sekilde uyumaya alisti ve simdi sirt ustu yatirdigimda surekli uyaniyor. Cunku elleri kollari oynadikca kendini uyandiriyor. Eger yuz ustu yatarsa gece uykulari duzenli sirt ustu yatarsa uyaniyor. 4 5 gun sirt ustu yatmasi icin alistirmaya calistim ama alismadi. Ne yapmam gerektigini bilmiyorum artik…

    Beğen

    1. Merhaba,
      İlk 4-5 ay sırt üstü yatırmak bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir. Ama bu aylardan itibaren artık bebeğinizin kafa-boyun-sırt kasları gelişmeye başlayacaktır. Üstelik bebeğiniz hareket etmeye ve dönmeye başlayacağı için siz sırt üstü yatırsanız bile kendisi yüz üstüne dönecektir. O nedenle bu aya kadar yüz üstü geldiyseniz artık sırt üstü yatırmaya alıştırmanıza gerek yok. Sadece bebeğinizin yüz üstü pozisyondayken kafasını rahatça kaldırabildiğinden, kafasını sağa sola rahatça döndürebildiğinden ve kendini sırt üstünden yüz üstüne (ve tam tersi yüz üstünden sırt üstüne) çevirebildiğinden emin olmanız gerekmektedir. O zamana kadar bebeğinizi gözlemlemenizi öneririm. Sevgiler

      Beğen

  2. merhaba cansu hanim bende uyku rutini ve egitimleriyle ugrasiyorum ama cok zorlaniyorum bebegim 4 ay bitti 5e girdik ama gunduz uykusu ilk dogdugu ay disinda hic yok desem yeri uyutmaktan yana problem yok bi sekilde uyutuyorum ancak devami gelmiyor 10 dk sonra uyaniyor esnee uykusu gelince o zamanlar uyutmaya baslarim keyfi yerindeyken yatirnaya uyutmaya calismam yani ama su uyku konusunda yol gosterirseniz nasil nerden baslayayim nasil yol izleyim gibi .. cok sevinirim cunku birde 5 yasinda oyun oynamak isteyen birde oglum var ona ev islerine ve kendime zaman kalmiyor hic simdiden tesekkurler

    Beğen

    1. Merhaba,

      Artık bebeğinize doğru uyku alışkanlıkları kazandırmaya başlayabilirsiniz. Bunun için doğru uyku saatleri, doğru uyku ortamı ve doğru uyku öncesi rutinler çok önemlidir ve her bebeğe göre özel olarak hazırlanmalıdır. Dilerseniz bebeğinizin yaşına uygun programlardan size uyan birisiyle başlayabiliriz. Detayları aşağıda bulabilirsiniz.

      https://bebekuykudanismani.com/4-ay-25-yas-uyku-egitimi-paketleri-2021/

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  3. Merhabalar Cansu Hanım, benim size tek bir sorum olacak. 2 aylık bir kızım var, gece uykusunda pek problem yok, genelde emip doyunca bırakıp uyuyor. Sadece emmeye uyanıyor diyebilirim. Fakat son 1 haftadır falan gündüz uykusunda problem yaşıyoruz. Şöyle ki, sadece sallayınca uyuyor, uyuduğunda da 15 dakika sonra uyanıyor. Sallamak da istemiyorum aslında ama uykusuzluktan ağlıyor gözlerini kapatıp. Oyun oynuyorum, jimnastik yaptırıyorum falan fakat bir süre sonra sıkılıyor uyumak istiyor, aynı döngüye giriyoruz. Gece sallanmak istemiyor, yanlışlıkla gürültü yapsam bile uyumaya devam edebiliyor fakat gündüz böyle bir sorunumuz var. Nerde hata yapıyor olabilirim ? Emzik kullanmıyorum onu da belirteyim. Gaz problemi de büyük oranda bitti. Çok teşekkürler, sevgiler 😊

    Beğen

    1. Merhaba,

      2 aydan sonra artık hem gündüz hem gece karanlık ortamda uyutmanız gerekiyor. Belki bunu atlıyor olabilirsiniz. Uyku saati geldiğinde sakin ve karanlık bir ortama geçip beyaz gürültü açıp kucağınızda sakinleştirdikten sonra yatağa koyarak uyutmayı deneyebilirsiniz. Tabi her ağladığına kucağa alıp sakinleştirip tekrar yatırabilirsiniz.

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  4. Merhaba! Benim bebegim daha 40 çıkmadı ama bizde uyku problemi ve gaz problemi yaşıyoruz gece ve gündüz uykularında sürekli benim kucagımda uyumak istiyor agladında yada işim oldugunda tlf ninni açarak çıkıyorum ne yapacagımı bilmiyorum ve şuanda yan yana yatıyoruz 40 lı iken ben korktugum için bana da ne yapmam gerktiği hkkında bilgi verir misiniz

    Beğen

    1. Merhaba,

      Öncelikle bebeğinize güvenli uyku ortamını sağlamanızı öneririm. Bunun için bebeğinizi kendi odanızda ama sizin yattığınız yataktan farklı bir beşikte, sert bir yatak ve gergin bir çarşafta yatırmanız gerekiyor. Beşikte nefes yolunu tıkayacak örtü oyuncak battaniye bulundurmayın ve bebeğinizi sırt üstü yatırın. Gündüz uykuları için kanguru veya sling desteği alabilirsiniz. 8.haftadan sonra da yavaş yavaş beşiğinde uyutmaya alıştırabilirsiniz. Bunun için bebeğinizin yaşına uygun programın detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

      https://bebekuykudanismani.com/bebek-panda-0-4-ay-paketi/

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  5. Cansu Hanım Merhaba 🙂 Benim 8 aylik bebegim var ve hâlâ uykulari duzene girmedi gündüz uykulari 40-45 dakika hatta bazen 30 dakika oluyor. Sallayarak uyutuyorum bundan kaynaklandigini da biliyorum ama uykuya dalamama gibi bir sorunumuz var. Ne önerirsiniz acaba? Teşekkürler:)

    Beğen

    1. Merhaba,

      Aslında siz cevabı kendiniz vermişsiniz 🙂 Bebeğiniz destekli uykuya daldığı için uykuyu devam ettiremiyor. Tam uyku geçişinde sizden aynı destekleri bekliyor. Ama bebeğinize kendi kendine uykuya dalmayı öğretirseniz uykularının uzamaya başladığını göreceksiniz. Bunu yaparken doğru saatlerde, doğru uyku ortamında ve doğru uyku öncesi alışkanlıklar edindirerek ilerlemek işinizi kolaylaştıracaktır.
      Her bebek kendine özgü olduğundan bu adımların bebeğinize özel olarak belirlenmesi gerekir.
      Bebeğinizin yaşına uygun farklı program detaylarını ileteyim size bir inceleyin. Ona göre dilerseniz birlikte başlayalım.
      Bu arada yakında bir eğitim vereceğim “sallanarak uykuya geçen bebeklere kendi kendine uykuya dalmayı nasıl öğretebiliriz” başlıklı. Duyurusunu instagram hesabımdan yapıyor olacağım. Takip etmenizi öneririm,

      https://bebekuykudanismani.com/4-ay-25-yas-uyku-egitimi-paketleri-2021/

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  6. 3 buçuk aylık bebeğim var gündüzleri bi on dakadan fazla uyumuyor salamaya alıştı heralde sallamayı nasıl bırakabilirim acaba

    Beğen

  7. Mrb
    6 aylık kızım sabah 5 yatıyor gündüz 3 uyanıyor aralarda emziriyorum ama gece uyutamiyorum denemediğim yol kalmadı bana yardım ci olur musunuz

    Beğen

Yorum bırakın