Gündüz Uykuları | 4-5 defa olmak üzere toplam 8-9 Saat |
Gece Uykusu | 2-3 saatte bir uyanarak toplam 8-9 Saat |
Uyanıklık Süresi | 40-60 dk. |
Toplam Uyku | 16-18 Saat |
Yeni doğan bebekler inanılmaz bir hızla gelişir ve bu enerjiyi bulabilmek için de neredeyse günün tamamını uyuyarak ve beslenerek geçirirler. Mideleri çok küçük olduğundan kendilerini uzun süre tok tutacak besini bir defada alamazlar. Beslenir, 10-15 dakika ayık kalıp yeniden uyurlar. Bu nedenle gündüz uykularında belli bir düzen yoktur. Geceleri ise en fazla 3-5 saat kesintisiz uyuyabilirler. Onlar uyanmasa bile sizin her 3 saatte bir uyandırıp emzirmeniz gelişimleri için çok önemlidir.
Bebeğiniz henüz dış dünyaya adapte olmaya çalıştığı için bu dönemde belli bir uyku düzeni beklemek pek mümkün değildir. Biyolojik olarak henüz uyku ritmi oturmamıştır. Ama yine de bu dönemde bile bebeğinizin uykularını düzene sokmaya yardımcı olacak bazı ipuçları vardır.
Bebeğinizin daha iyi uyuması için ipuçları
Güvenli uyku ortamı sağlayın
Öncelikle bebeğinize güvenli bir uyku ortamı sağladığınızdan emin olmalısınız. Bunun için yumuşak olmayan bir yatakta, yastıksız ve sırt üstü yatırmalısınız. Yatağı tam saran ve çıkma ihtimali olmayan bir çarşaf tercih etmeli ve yatağında risk yaratabilecek hiçbir aksesuar ve oyuncak bulundurmamalısınız.
Günlük tutun
Bebeğiniz için bu dünya çok yeni, sizin içinse bebekli bir dünya. Onun alışkanlıklarını ve düzenini anlayabilmeniz için günlük tutmanız çok faydalı olacaktır. Bu sadece uyku için değil, beslenmesi, bez değişimi, uyanık kaldığı zamanlardaki davranışları için de size ileriye dönük ipuçları verecektir.
Gece-gündüz farkını öğretin
Gündüzleri kesintisiz en az 3 saat uyuyor, fakat geceleri çok sık uyanıyorsa, gece-gündüz karmaşası yaşıyor olabilir. Gündüz uykularını aydınlık ve daha sesli, gece uykularını ise karanlık ve sessiz bir ortamda uyumasını sağlayarak ona gece-gündüz kavramını öğretebilirsiniz.
Uyku sürelerini kontrol edin
Gündüz uykusu 2 saatten daha uzun sürüyorsa bebeğinizi nazikçe uyandırıp besleyebilirsiniz. Böylece hem gerekli besin miktarını alması için beslemiş olursunuz hem de gündüzleri kısa, geceleri uzun uyumaya teşvik edersiniz. Uyuyan bebek uyandırılmaz diye düşünebilirsiniz ama unutmayın ona kötülük yapmıyorsunuz, tam tersine ilerde düzenli bir uyku alışkanlığının oluşması için ona yardımcı oluyorsunuz.
Gece ve gündüz aktivitelerini ayırın
Gece-gündüz farkını anlamasını sağlamak için gündüzleri eğlence ve oyun zamanı, geceleri ise uyku zamanı olarak belirleyin. Gündüz onu beslerken, altını değiştirirken onunla konuşun, şarkılar söyleyin. Gece uyandığında ise ışıkları çok açmadan sessizce emzirip, altını değiştirip yeniden yatırın.
Tok olmasını sağlayın
Bebeklerin her yaşta olduğu gibi bu yaşta da uzun süre uyuyabilmeleri için karınlarının tok olması gerekir. Bu ilk haftalarda emerken uyuyakalabilirler. Eğer 10 dakika emip hemen uykuya dalıyorsa o zaman nazikçe uyandırıp emmeye devam etmesini sağlamalısınız. Yine uyuyan bebeği uyandırdık değil mi? Ama bebeğinizin karnı yeterince doyarsa hem gündüz uykularını hem de gece uykularını yeterli uzunlukta uyuyacaktır.
Bebeğinizi kundaklayın
Hala anne karnında olduğunu düşündüğü ilk aylarda ona aynı rahat ve sıcak ortamı sağlamanız uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Kundaklanmak hem bebeğe anne karnındaki sıkışık ve sıcak ortamı sağlayacağından güven hissi verir hem de uyurken kontrolsüzce yaptığı ve kimi zaman uyanmasına neden olan kol-bacak hareketlerinin önüne geçmiş olur. Bu kontrolsüz hareketler 3.-4. Ay civarı son bulacağından bu döneme kadar kundaklanabilirler. Şimdilerde tüm dünyadaki çocuk sağlığı uzmanları tarafından da yarım kundak önerilmektedir.
Emzik deneyin
Bebeklerin doğuştan gelen bir emme refleksleri vardır. Hatta bunu anne karnındayken de yaparlar. Bu nedenle ilk ayın sonlarına doğru bebeğinize rahatlaması için uyku zamanlarında emzik deneyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz emme refleksi ihtiyacını sizinle değil emzikle karşılar. Ancak bebeğiniz emzik sevmiyorsa kesinlikle zorlamamalısınız.
Beyaz gürültü seslerinden faydalanın
Anne karnında dış sesleri uğultu şeklinde duyan bebekler doğumdan sonra da kendilerini güvende hissetmek için benzer seslere ihtiyaç duyarlar. Uyku zamanı açacağınız beyaz gürültü sesleri hem bebeğinize anne karnı hissi vererek rahatlatacak hem de dış sesleri bastırarak uykuya uygun bir ortam hazırlayacaktır.
Siz de dinlenin
Bebeğinizin gündüz uykuları sırasında siz de dinlenmeye çalışın. Bu haftalarda ne kadar çok dinlenirseniz, dayanma gücünüz ve sabrınız o kadar fazla olur. Unutmayın ki anne sütü de uykuda salgılanır. Yani dinlenmek hem size ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi verir hem de bebeğinizin size ihtiyaç duyduğu anlarda onun yanında daha sağlam durabilmenizi sağlar.
6 Hafta-3 Ay Uyku Düzeni → |
Merhaba, yenidoğan döneminde günde kaç defa emzirmek gerekir?
BeğenBeğen
Merhaba,
Yenidoğan döneminde bebeklerin uyanık kalabildikleri süre 45-50 dk’dır. Günlük programınızı beslenme-oyun-uyku şeklinde düzenleyerek bebeğinizi 2-3 saatte bir emzirebilirsiniz. Böylece günde 5-7 defa emzirmiş olursunuz. Gece de her 2-3 saatte bir beslemeniz ihtiyaç duyduğu besini alması açısından faydalı olacaktır.
Sevgiler,
Cansu Özel
Bebek Uyku Danışmanı
BeğenBeğen