Uyku eğitiminin olmazsa olmaz adımları vardır. Eğitim sırasında her işi bebek yapacakmış gibi görünse de aslında aileye daha fazla görev düşüyor. Eğitim sırasında ailenin uygulaması gereken olmazsa olmaz 3 tutum vardır. Bunlar; kararlılık, tutarlılık ve sabır.
Kararlılık
Uyku eğitimine başlarken ailenin ne istediğini bilmesi çok önemlidir. O nedenle aile tanıma formunda yer alan “uyku eğitimi sonrası nasıl bir değişiklik bekliyorsunuz” sorusu benim için çok önemli. Ailenin bu eğitimden ne beklediği, süreci uygulama aşamasında sergileyecekleri tutum hakkında genelde sinyaller verir. Eğer ne istediklerini biliyor ve gerekli değişiklikleri yapmaya hazır hissediyorlarsa o zaman çok çabuk sonuç alabiliyorlar. Ama kendilerini hazır hissetme konusunda tereddüt yaşıyorlarsa o zaman başarılı olmaları da güçleşiyor.
En önemli noktalardan biri de bebeklerin sizin yaşadığınız kararsızlıkları ve duygu değişimlerini seziyor olması. Eğer eğitimi uygularken kararsızlık yaşarsanız bebeğiniz bunu hissedecek ve bu duygu onda güvensizlik hissi yaratacaktır. Unutmayın ki o sizin davranışlarınızdan yola çıkarak güven duygusunu oluşturuyor. Eğer sizin emin olmadığınız bir şey yaptığınızı hissederse bu onda kafa karışıklığı yaratacaktır. O nedenle kararsızlık yaşıyorsanız yaptığınız şeye ara verip kendinizden emin olduktan sonra tekrar başlamanızı öneririm.
Tutarlılık
Bebekler her şeyi tekrarla pekiştirir ve öğrenir. Sadece uyku değil her konuda bu böyledir. O nedenle bebeğinize yeni bir alışkanlık kazandıracağınız zaman tutarlı olmanız ve ona doğru bir şekilde hep aynı mesajı vermeniz çok önemlidir. Aksi takdirde bebeğiniz her defasında farklı bir tutumla karşılaştığı için karışık mesajlar algılar ve nasıl davranacağını bilemez. Bu uyku konusunda daha da kritik bir hal alıyor. Eğer değiştirmek istediğiniz konu bebeğinizi yatağınızdan kendi beşiğine almaksa bazı geceler değil her gece ve her gündüz uykusunda onu beşiğinde uyutmanız gerekir. Eğer emerek uyuma alışkanlığını kırmak istiyorsanız bazı geceler zor geldiği için onu emzirerek tekrar uykuya dönmesini sağlamak yerine her gece emmeden tekrar uykuya dönmesini sağlamanız gerekir. Ancak o zaman bebeğiniz sizin davranışınızdan bir şeyler öğrenebilir. Ne kadar tutarlı olursanız bebeğiniz de o kadar çabuk yeni duruma uyum sağlar ve kabullenir. Bu da güven duygusunu pekiştirir ve sağlıklı büyümesine katkıda bulunur.
Sabır
Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun değişim zaman gerektirir. Bir çocuğun alışkanlığını değiştirmek sanıldığı kadar kolay değildir. O nedenle eğitimin başından itibaren her an bunun sihirli bir değnek değil, bir süreç olduğunu ve zaman alacağını kendinize hatırlatmanız gerekmektedir. Unutmayın o yeni bir beceri kazanıyor. Hatta bunu şimdiye kadar alışık olduğu düzeni yıkıp yerine koymaya çalışarak yapıyor. Bu onun için çok zor. O nedenle ona zaman vermeniz ve bu zaman içerisinde de sabırlı olmanız çok önemli. Kendinizi düşünün. Yeni bir beceri kazanmak için uğraşırken kaç defa hata yaptığınızı, nasıl bocaladığınızı, ne kadar zorlandığınızı bir düşünün. Ama yılmadan tekrar tekrar çabalayarak o beceriyi kazandınız değil mi? İşte bebeğinizin de kendi kendine uyuma becerisini kazanabilmesi için sizin desteğinize ve sabrınıza ihtiyacı var.
Kendi kendine uyuyabilmek doğuştan gelen bir özellik değil sonradan öğrenilen bir beceridir ve bu beceriyi bebeğinize öğretecek olan da sizlersiniz. Ona yeni alışkanlığını edinebilmesi için zaman tanımanız gerekir. Unutmayın bu süreçte kararlı, tutarlı ve sabırlı davrandıktan sonra sonuç almamanız için hiçbir neden yok!
Sevgiler,
Cansu Özel
Bebek Uyku Danışmanı
“Uyku Eğitiminin Olmazsa Olmazları” için bir yorum