Uyuyan bebek uyandırılmaz lafını duymuşsunuzdur. Ne kadar doğru bir laf. Her yaşın farklı uyku ihtiyaçları olsa da ben şahsen uykunun sürelerle sınırlı tutulmaması gerektiğine inanıyorum. Doğru uyku alışkanlıkları varsa her bebek ihtiyaç duyduğu kadar uykuyu uyuyacaktır. Zaten uyusun diye gözünün içine baktığımız bebeklerimizi de asla uyandırmak istemeyiz. Ama bazen öyle anlar geliyor ki bebeklerimizin daha iyi uyuyabilmesi için onları uyandırmamız gerekebiliyor. Ne zamanlar mı? Gelin beraber bakalım;
Gündüz Uykuları Çok Uzunsa
Gece uykusu kadar gündüz uykuları da bebeğinizin gelişimi açısından çok önemlidir. Gündüz uykusunu iyi almış bir bebek gece uykusunu daha rahat uyur. Ancak bebeğiniz gece uykusuna geçmekte zorlanıyorsa bunun nedeni gündüz uykularının çok uzun olmasından kaynaklanıyor olabilir. Eğer 4 aydan büyük bebeğinizin gündüz uykuları toplamı 4 saate yakınsa ve gece uykusuna geçmekte zorlanıyorsa o zaman gündüz uykularının süresini kısaltmanız gerekebilir. Gündüz uykularını düzenlemeyle ilgili faydalı ipuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Gece-Gündüz Karışıklığı Varsa
Bebeklerin doğum sonrası yeni dünyaya alışmaları zaman alır. Bu nedenle yeni doğan bebeğinizin ilk aylarda gece-gündüz ayrımını bilememesi çok doğaldır. Eğer bebeğiniz gündüzleri uzun süre uyuyor geceleri ise sık sık uyanıyorsa nedeni bu karışıklık olabilir. Bu ayrımı bebeğinize anlatabilmek için uzun gündüz uykularının süresini azaltmanız gerekebilir. Bir başka ipucu ise 2 aydan küçük bebeklere bu ayrımı anlatabilmek için gündüzleri aydınlık geceleri karanlık ortamda yatırmanızdır.
Uzun Süreli Gece Uyanmaları Yaşanıyorsa
Eğer bebeğiniz geceleri uyandığında uzun süre uyanık kalıyorsa ve bütün geceniz onu tekrar uykuya döndürmeye çalışmakla geçiyorsa bu durumda ertesi gün uzun süre uyumasına izin vermek problemi çözmek yerine daha da içinden çıkılmaz bir hale sokacaktır. İstisnai durumlarda tabi ki bebeğinizin bir gece önce kaybettiği uykuyu sonraki gün alması önemlidir ancak bahsetmiş olduğumuz problemi eğer uzun zamandır yaşıyorsanız o halde bebeğinizin uykularını tekrar düzene sokmak için uykusuz geçen bir gecenin ardından gün içindeki uykularını ihtiyaç duyduğu aralıklarla sınırlamanız gerekebilir.
Gündüz Uykularının Sayısında Azaltma Yapılacaksa
Bebeğinizin yaşına göre gün içerisinde uyuması gereken uyku sayısı da değişiklik gösterir. Bebeğiniz büyüdükçe uyanık kalabildiği süre uzar ve gün içerisindeki uyku ihtiyacı da buna bağlı olarak azalır. O nedenle bebeğinize tam olarak ihtiyaç duyduğu uykuyu verebilmek adına doğru zamanda uyku sayısında azalmaya gitmek gerekir. Bu geçiş hemen yaşanmasa da bu dönemde ihtiyaç duyduğu uykuyu alması ve gece uykularının etkilenmemesi için uyku sürelerine dikkat etmek faydalı olacaktır. Uyku saatini biyolojik uyku saatleri içerisinde sınırlayabilmek adına yeni düzeni oturana kadar bebeğinizin uykularına müdahale edip onu uyandırmanız gerekebilir. Yaşa göre uyku düzeni bölümünden bebeğinizin yaşına uygun uyku sürelerine ulaşabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi uyuyan bebek uyandırılmaz sözünü sonuna kadar desteklesek de bebeklerin genel uyku düzenlerinin etkilenmemesi adına oluşabilecek problemleri gidermek için kısa vadeli bu yola başvurabiliyoruz. Sizin bebeğiniz de benzer uyku problemleri yaşıyorsa uyandırma yoluna gitmeden önce ona bunu düzeltebilmesi için 1-2 hafta süre verin. Eğer kendi kendine yoluna girmiyorsa o halde sizin müdahaleniz gerekiyor olabilir. Unutmayın ki bebeğinizin uykularına müdahale edip onu uyandırmak asla uzun süreli bir durum olmamalı. Eğer sizin müdahalenizle de 1-2 hafta içinde düzelmezse o halde başka nedenler aramanız gerekebilir.
Sevgiler,
Cansu Özel
Bebek Uyku Danışmanı