6 Hafta-3 Ay Uyku Düzeni

Gündüz Uykuları 3-4 defa olmak üzere toplam 5-6 saat
Gece Uykusu 2-3 defa uyanarak toplam 9-10 saat
Uyanıklık Süresi 1-1,5 saat
Toplam Uyku 14-16 saat

6. haftadan itibaren bebeğinizin iyi uyku alışkanlıkları kazanması için harekete geçebilirsiniz. Bebeğiniz artık etrafında olup bitene ilgi göstermeye, göz kontağı ve iletişim kurmaya başlamıştır.

Bu dönemin başından itibaren gece uykuları yavaş yavaş düzene girmeye başlar. Gece boyunca 2-3 defa beslenmek için uyanarak (kesintisiz en fazla 4-6 saat uyuyarak) toplamda 9-10 saat uyuyabilirler. Gündüz uykuları ise henüz düzene girmemiştir, bazen 2 saat, bazen 45 dk uyuyabilirler. Bu dönemde bebeğinizin uykularını düzene sokmaya başlarsanız ilerde doğru uyku alışkanlıkları kazanmasına zemin hazırlamış olursunuz. Buna yardımcı olacak bazı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Bebeğinizin daha iyi uyuması için ipuçları

Düzen oluşturun

Artık bebeğiniz için günlük belli bir düzen oluşturabilirsiniz. Bebekler sürprizi sevmezler. Her gün beslenme, oyun ve uyku düzenini aynı sırayla yaparsanız bebeğiniz bir sonraki aktivitenin ne olduğunu, onu neyin beklediğini zamanla öğrenecek ve kendini daha güvende hissedecektir. Böylece sıra uykuya geldiğinde daha kolay kabullenecek ve daha rahat bir şekilde uykuya geçecektir.

Günlük tutun

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz düzeni oluşturabilmek için bebeğinizin ne kadar beslendiğini, ne kadar uyuduğunu ve oyuna ne kadar zaman ayırdığını belirten günlükler tutun. Böylece hem sizin için hem de bebeğiniz için belli bir döngü oluşmuş olacaktır.

Rutin oluşturun

Bebekler saat kavramını bilemezler. Bu nedenle onlara uyku saatinin geldiğini sizler anlatmalısınız. Bunu en iyi anlatacak olansa rahatlatıcı uyku öncesi rutinlerdir. Size en uygun uyku öncesi rutinine karar vererek bebeğinizi gündüz ve gece uykularına yatırmadan 10-15 dakika önce bu rutinlere başlarsanız bebeğinize uyku saatinin geldiği mesajını verebilirsiniz.

Uyku sinyallerine dikkat edin

Bebeğinizi gözlemlemeniz çok önemlidir. Bu dönemde bebeğiniz artık uyku sinyalleri vermeye başlar. Bu sinyalleri fark ettikten sonra zaman kaybetmeden rutinlere başlamalısınız ki bebeğiniz aşırı yorulmadan uykuya kolayca geçebilsin. Bu dönemde bebeğinizin uyanık kalacağı süre 1-1,5 saati geçmemelidir.

Gece yatma saatini düzenleyin

Bu dönemin sonuna doğru bebeğinizin akşam uyku saatini 18:00-20:00 arasına çekmeye başlayabilirsiniz. Bu zamana kadar hep geç yatmaya alıştıysa uyku saatini üç günde bir yarım saat öne alarak doğru aralıklara ulaşabilirsiniz. Böylece bebeğinizin aşırı yorulmasına fırsat vermeden gece daha iyi uyumasını sağlamış olursunuz.

Yatağına alıştırın

Bebeğinizin gece ve gündüz uykularını olabildiğince aynı yerde (yatağında veya beşiğinde) uyumasına özen göstermelisiniz. Kucağınızda ya da bebek arabasında uykuya dalsa bile yatağına yatırmalısınız. Yapılan araştırmalar bebek arabası ya da araba koltuğunda uyuyan bebeklerin, düz zeminde uyuyan bebeklere oranla uyku esnasında daha az oksijen aldığını göstermektedir. Yani yatağında yatırarak hem güvenli bir uyku ortamı sağlamış hem de yatağına alıştırmış olursunuz.

Uykulu ama uyanıkken yatağına koyun

Kendi kendine uykuya dalmak öğrenilen bir beceridir. Bunu öğrenebilmesi için bebeğinize fırsat vermelisiniz. Onu uykulu ama henüz uyanıkken yatağına yatırıp uyuyana kadar gözlemlemeniz, doğru uyku alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacaktır. Belki hemen olmayabilir ama unutmayın bebekler tekrarla öğrenir. Tekrar ederek ve sizin yardımınızı alarak zamanla bu becerisini geliştirecektir.

Bebeğinizi kundaklayın

Hala anne karnında olduğunu düşündüğü ilk aylarda ona aynı rahat ve sıcak ortamı sağlamanız uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Kundaklanmak hem bebeğe anne karnındaki sıkışık ve sıcak ortamı sağlayacağından güven hissi verir hem de uyurken kontrolsüzce yaptığı ve kimi zaman uyanmasına neden olan kol-bacak hareketlerinin önüne geçmiş olur. Bu kontrolsüz hareketler 3.-4. Ay civarı son bulacağından bu döneme kadar kundaklanabilirler. Şimdilerde tüm dünyadaki çocuk sağlığı uzmanları tarafından da yarım kundak önerilmektedir.

Emzik deneyin

Bebeklerin doğuştan gelen bir emme refleksleri vardır. Hatta bunu anne karnındayken de yaparlar. Bu nedenle ilk ayın sonlarına doğru bebeğinize rahatlaması için uyku zamanlarında emzik deneyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz emme refleksi ihtiyacını sizinle değil emzikle karşılar. Ancak bebeğiniz emzik sevmiyorsa kesinlikle zorlamamalısınız.

Beyaz gürültü seslerinden faydalanın

Anne karnında dış sesleri uğultu şeklinde duyan bebekler doğumdan sonra da kendilerini güvende hissetmek için benzer seslere ihtiyaç duyarlar. Uyku zamanı açacağınız beyaz gürültü sesleri hem bebeğinize anne karnı hissi vererek rahatlatacak hem de dış sesleri bastırarak uykuya uygun bir ortam hazırlayacaktır.

← 0-6 Hafta Uyku Düzeni  3-6 Ay Uyku Düzeni →

“6 Hafta-3 Ay Uyku Düzeni” için 13 yorum

  1. Bebeğim kolik ve 7 haftalık gündüz uykusu kesik kesik oluyor bir kere 3 saat uyuyor, ⁶ gibi uyanıyor gece ise 2 saatlik uykular çok sık uyanıyor kolik sancıları geçmeden uyku eğitimine vaslamak doru olur mu

    Beğen

    1. Merhaba,

      Bebeğiniz bu aylarda gece gündüz karmaşası yaşıyor olabilir. Bunu çözmek için gündüz aydınlık ve nispeten daha sesli, gece ise karanlık ve sessiz ortamda uyutun. Ayrıca gündüz 2 saatten fazla uyumasına izin vermeyin. Böylece gündüz uykuları yavaş yavaş düzene girmeye başlayacaktır. Gece ise daha uzun uykular yapmaya başlayacaktır.
      Bu dönemde kolik sancıları da artmaya başlar. Bu sancıları hafifletmek ve bebeğinizi rahatlatmak için yarım kundak ve beyaz gürültü seslerinden faydalanabilirsiniz. 4 aydan önce uyku eğitimine başlanmıyor ama benim 0-4 ay bebeklerin uykularını düzenlemek için oluşturduğum bol kucaklı bol temaslı bir uyku destek programım var, detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

      https://bebekuykudanismani.com/bebek-panda-0-4-ay-paketi/

      Bu aylarda bebeğinizin uykuları için faydalı olacağını düşündüğüm ipuçlarına da buradan ulaşabilirsiniz.

      https://bebekuykudanismani.com/6-hafta-3-ay/

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  2. Bebeğim geceleri uyandırmasam uyanmiyor henüz 8 haftalık kesintisiz 6 saati geçebiliyor ama ben müsade etmiyorum. Beslenmesi için kaldırıyorum. Bu haftalarda bebek gece kaç saat beslenmeden uyuyabilir?

    Beğen

    1. Merhaba,

      1 aydan sonra artık bebekler vücutlarındaki şeker dengesini ayarlayabilirler. Eğer kesintisiz 6 saat uyuyorsa bırakın uyusun, demek ki acıkmıyor. Uyandırmanıza gerek yok, ama kilo-boy gelişimini takip ettiğinizde yeteri kadar kilo aldığını görmezseniz ve gece beslemeniz gerekirse de uyandırmanıza gerek yok, 3-4 saatte bir alıp gece uykusunda besleyebilirsiniz. Rüya öğünü şeklinde.

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  3. 2 ay 2 günlük bebeğim için uyku tablosu önerebilir misiniz (08:00 emzirme-alt değiştirme-uyku) gibi olarak

    Beğen

    1. Merhaba,

      Bu aylarda saatli bir düzenden bahsetmek doğru olmaz. Ama şunu söyleyebilirim bebeğinizin uyanık kalabildiği süre 1-1,5 saattir. Güne başladığı saatten yola çıkarak bu uyanıklık süresini takip edip bebeğinizin düzenini oluşturabilirsiniz. Gündüz 4-5 uyku ile günü tamamlayıp 20:00-21:00 gibi akşam uykusuna geçirebilirsiniz.

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  4. Merhaba bebeğim henüz 40 günlük, gündüz uykuları çok çok kısa.Destekli uyuyor bazen emzik,bazen sling bazen memede gibi,ancak çoğu zaman bu destekler kaybolunca hiç uyumamış gibi aniden uyanıyor ve sil baştan oluyor bu yüzden uyku düzeni olmadığı gibi saatleri de sürekli kayıyor gece uykusuna sizin yazdığınız gibi akşam 6-8 arası yatırmam mümkün olmuyor.Yazılarınızı okudum oyun zamanı olarak belirttiğiniz zamanı sanırım bebeğime sunmuyorum sürekli ya besliyor ya altını alıyor ya da uyutuyorum yani uyanık kaldığı zamanlar yalnızca banyo,alt alma ve emzirme (ki genelde emerken uyku halinde oluyor) şimdilik tek uyku rutinimiz saatleri her gün banyo ve masaj ve bunlarında belirli bir saati yok. Oyun zamanını ne gibi materyalle ya da hangi şekilde nasıl uygulayabilirim? uyku saatlerini nasıl düzenli hale getirebilirim? yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

    Beğen

    1. Merhaba,

      Bu aylarda bebeğinizin uyanık kalabildiği süre 45-60 dk’dır. Bunun da en azından 15-20 dk’sının beslenmeyle, sonrasında gaz çıkartma, alt değiştirme gibi uygulamalarla geçtiğini düşünürsek zaten aktivite yaptıracak en fazla 10-15 dk’nız kalıyor. Bu sürede bebeğinize aktivite olarak etrafı gezme, farklı resimleri objeleri gösterme, siyah-beyaz katlara bakma gibi kısa süreli uygulamalar yaptırabilirsiniz. Ama bu zamanlarda en çok ihtiyaç duydukları bol kucak bol sevgi ve bol destektir. O nedenle oyun oynatamıyorum diye hiç endişelenmeyin, zamanla uyanık kaldığı süre arttıkça oyuna da zaman kalacaktır 🙂

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  5. Merhaba bebegim 2ay 12 gunluk. Bebegim kesinlikle aksam uyumak istemiyor ve gece uykusuna gece 12 -1 den once asla geçemiyor. Gece 5 saat ve 3 saatlik uykuyla sabahdan da oglene kadar 3 er saat uyuyor ve yine ogleden sonra ve aksam uyumuyor ayni sekilde . Bir oneriniz var mi acaba ?

    Beğen

    1. Merhaba,

      Bu yaşlarda bebeklerin uykusunda düzensizlik olması çok normaldir. Yine de gündüz uykularının sürelerini ufak ufak yoluna sokarak saatli olmasa da bir düzen kurabilirsiniz. Gündüz uykularında tek seferde 2 saatten fazla uyumasına izin vermeyin ki gündüz uyuyup gece uyanık kalarak gece-gündüz karmaşası yaşamasın.
      Ayrıca akşamüstü huysuzluğu dediğimiz durum bu aylarda yoğun şekilde görülmeye başlanır. Gece uykuya dalamamasının nedeni budur. Akşam saatlerinde ortamı loş yapmak, sakinleştirici seslerden faydalanmak, kundak yapmak ve kucakta dolaşmak önerebileceğim şeylerdir.

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  6. Merhaba,72 günlük bebeğim var.Gündüzleri kucağım dışında hiç bir şekilde uyumuyor.Uyutup yatağına yatırdığımda hemen ağlayarak uyanıyor,kundak vs denedim ancak hiç bir işe yaramıyor Gündüz uykusu toplam 1,5 saati geçmiyor.Nasil bir yol izleyebilirim acaba

    Beğen

    1. Merhaba,

      Gündüz uykularını sling’de yaptırabilirsiniz. Böylece sıkışık ve hafif sallantılı bir ortam sağlayarak güvende hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s