Bebek Uyku Sorunu

Bebeğim Neden Uyumuyor?

Bebeğim neden uyumuyor sorusu birçok annenin yanıt aradığı bir sorudur. Çözümüyse aslında düşünüldüğü kadar zor değil. Bu konuda öncelikle yapmanız gereken bebeğinizin uykusuyla ilgili izlediğiniz adımları gözden geçirmeniz. Nasıl oluyor da bazı bebekler sürekli uyanırken bazı bebekler sabaha kadar kesintisiz uyuyabiliyor daha önceki yazımda detaylıca anlatmıştım. Okumak isterseniz yazının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bebeğinizin uykularıyla ilgili mevcut durumunuzu değiştirip yeni bir düzen kurmak istiyorsanız öncelikle nereden başlamanız gerektiğini bulmalısınız. Aşağıdaki en sık karşılaşılan durumları değerlendirip bunlardan birini veya birkaçını yapıp yapmadığınızı kendinize sorarak başlayabilirsiniz.

Bebeğiniz Kontrolü Ele Almış Olabilir

Bebeğiniz doğduğu ilk günden itibaren her konuda sizin yönlendirmelerinize ihtiyaç duyar. Dünyaya geldikten sonra tek beklentisi acıkma, uyuma, temiz tutulma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Ama bu konuda onun talep etmesini beklemeden sizin bir düzen oluşturmanız ilerleyen günler için hem bebeğinize hem de size birçok fayda sağlayacaktır. Eğer sadece bebeğinizin işaretlerini izleyerek ilerlerseniz o zaman bebeğinize güven duyacağı tahmin edilebilir bir dünya yaratmakta zorluk yaşayabilir ve kendinizi aşağıdaki gibi bir durum içinde bulabilirsiniz.

“Bebeğim 5 aylık ve doğduğu günden beri bir düzeni yok. Devamlı bir düzen oluşturmaya çalışıyorum ama olmuyor çünkü bir günü bir gününü tutmuyor. En çok zorlandığım şeyse yanlış beslenme düzenini ve kötü giden gündüz uykularını değiştirmeye çalışmak. Lütfen bana yardım edin.”

Burada aslında düzeni olmayan kişi bebek değil anne. Çünkü tamamen bebeğine teslim olmuş durumda. Henüz 5 aylık bir bebek yanlış beslenmeyi veya kötü uyku alışkanlığını nereden bilebilir ki? O sadece sizin yönlendirmeleriniz doğrultusunda öğrendiklerini uyguluyor. Eğer bunu değiştirmek istiyorsanız sorumluluğu alıp, doğru uyku saatleri ve doğru beslenme alışkanlıkları için bebeğinize sizin yol göstermeniz gerekiyor. Daha önceki bir yazımda bebeğinizin uykularını düzenlemek için uygulayabileceğiniz birçok faydalı adımdan bahsetmiştim. Okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Anı Kurtarmaya Odaklanıyorsunuzdur

Her anne-baba bebeğini doğru yetiştirmek için belli kurallar uygular. Ama maalesef birçoğu başı sıkıştığında bebeklerinin ağlamasını durdurmak, onu sakinleştirmek veya “anı kurtarmak” için bu kuralların dışına çıkarak herhangi bir şeye yönelir. Genellikle de o “anı kurtarıcı” çözüm ilerde mutlaka kurtulmak istedikleri bir kötü alışkanlığa dönüşür. İşte size bir örnek;

3 aylık bebeği olan bir anne uyku sinyallerini kaçırdığı için bebeğini doğru zamanda beşiğine koyamıyor ve minik bedeni fazlasıyla yorulan bebeği de uykuya bir türlü dalamıyor. Bunun sonucunda annesi onu kucağına alıp pışpışlıyor, sallıyor, evin içinde turlar atıyor. Ve bilin bakalım ne oluyor? İşe yarıyor ve uykuya dalıyor. Çünkü bir bebek için annesinin sıcacık kucağında uykuya dalmaktan daha keyifli ne olabilir ki? Ertesi gün yine aynı şey oluyor. Beşiğine konulunca huysuzlaşan bebeği yine annesi kucağına alıyor ve aynı şeyleri yapıyor. Belki kendi de keyif alıyor ve mutlu oluyor. Ama inanın bu annenin birkaç ay sonra “Bebeğim neden yatağında uyumuyor? Bir tek ben sallarsam uykuya dalıyor ve gece de defalarca uyanıp benden aynı şeyi istiyor” diyerek yardım isteyeceğine emin olabilirsiniz.

Bu durum aslında birçoğumuz için çok tanıdık. Kimi bebek memede, kimi sallanarak kimi de gezerek uykuya dalabiliyor ama inanın bu onun suçu değil. Çünkü farkında olmadan ona uykuya ancak böyle dalınabileceğini öğrettiniz. Bu durumu değiştirmek için bebeğinize uykuya rahat dalabileceği doğru koşulları sağlamalı ve ona yeni becerisini denemesi için fırsat vermelisiniz. Doğru uyku koşullarını nasıl sağlayabileceğinize dair yazdığım detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Bebeğinizin Sinyallerini Kaçırıyorsunuzdur

Bebekler sürekli bir büyüme ve gelişme içerisindedirler. Bu da beraberinde devamlı bir değişim durumunu getirir. Yani bugün kurduğunuz ve çok güzel işleyen programınız 1 ay sonra aynı şekilde işlemeyebilir. Çünkü bebeğinizin ihtiyaçları değişmiştir ve sizin bebeğinizin ihtiyaçlarına yönelik yeni bir düzen oluşturmanız gerekmektedir.

“Bebeğimin eskiden çok düzenli bir programı vardı ama 2 haftadır geceleri çok sık uyanmaya başladı ne yapabilirim?”

Bu şekilde sorular çok alıyorum ve bu durumda anne-babalara bebeklerinin ihtiyaçlarını yeniden gözden geçirmelerini öneriyorum. Belki de bebeğinizin günlük uyku ihtiyacı değişti ve artık gündüz uyku sayısında bir azaltma yoluna gitmelisiniz. Veya henüz ek gıdaya başlamadıysanız bebeğiniz gün içinde yeterli kaloriyi alamadığı için acıkıyor olabilir. Veya bebeğiniz gün içinde yeni aktivitelerde bulunuyor ve buna bağlı aşırı yorgun hale geliyor olabilir. Tüm bunlar düşünülmesi ve sorgulanması gereken konulardan sadece birkaçı.

Sonuç Almak için Acele Ediyorsunuzdur

Bebeğinize yeni bir şey öğretirken bunun zaman alacağını önceden kabul etmeniz gerekir. Yeni bir şey denediğinizde bunun hemen sonuç vereceğini düşünmek çok gerçekçi bir yaklaşım değildir. Çünkü bebekler her şeyi tekrarla öğrenirler ve bu tekrarların da kendi içinde tutarlı olmasına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle baştan bir plan yapmanız ve buna bağlı kalmanız çok önemli. Bir süre deneyip eski alışkanlığına dönmeniz veya farklı farklı şeyler denemeniz sadece bebeğinizin kafasını karıştırır. Bu sürecin ancak sabırla ilerlendiğinde sonuç alınabilecek bir süreç olduğunu unutmamalısınız.

“Ben de aynen sizin anlattığınız şekilde denemiştim ama sonuç alamadım.”

Cümlesini duyduğumda genellikle anne-babalara ne kadar süre denediklerini soruyorum. Çünkü en doğru şeyi bile yapsanız bebeğiniz alışık olmadığı için başlarda mutlaka karşı çıkacaktır. Önemli olan sabırla doğru adımları atarak bebeğinize yeni alışkanlığını benimsemesi için fırsat vermeniz. Bu konuda en az sabır kadar önemli başka adımlar da var atmanız gereken. Bunların neler olduğuyla ilgili bir önceki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Eğer tek başınıza bu sabrı gösterebileceğinize inanmıyorsanız o zaman size destek olabileceğine inandığınız birisinden (eşiniz, anneniz, yakın bir arkadaşınız) yardım alarak bu süreci birlikte yönetebilirsiniz. Bu noktada önemli olan sizinle beraber bu işin bir parçası olacak insanların da aynı şekilde ilerliyor ve tutarlı davranıyor olmasıdır.

Size Uymayan Bir Şey Deniyorsunuzdur

Son olarak da farklı yöntemlere değinmek istiyorum. Uyku konusunda dünya çapında kabul görmüş birkaç yöntem var. Hepsi de şimdiye kadar birçok bebekte uygulanmış ve sonuç alınmış yöntemler. Genellikle anne-babalar “en iyi ve en kısa zamanda sonuç verecek olan” hangisiyse o yöntemin peşindedirler. Ama bir ailede sonuç alınan yöntem diğer ailede işe yaramayabilir. Çünkü uygulama yapılan koşullar farklıdır.

Her bebeğin ve ailenin kendine özgü bir yapısı ve karakteri olduğuna inanıyorum. Bu nedenle hangi yöntemin size uygun olduğuna da sizin karar vermeniz gerekiyor. Çünkü inanın dünyanın en kesin çözümlü yöntemi de olsa eğer size uymuyorsa o zaman sonuç da almanız mümkün olmaz. Başlarda kararlılıkla yola çıksanız bile bir süre sonra devam ettiremeyeceğiniz için işe yaramayacaktır. Genellikle bir süre denendikten sonra vazgeçilmesinin nedeni de budur. Böyle bir durum yaşadıysanız o zaman araya biraz zaman koyduktan sonra size daha çok uyduğuna inandığınız başka bir yöntemle bebeğinizin uykularını düzene sokabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse bebeğinizin uyku veya herhangi başka bir problemini çözmek istiyorsanız öncelikle onu iyi gözlemlemeli ve verdiği sinyalleri doğru değerlendirmelisiniz. Yaşına Uygun Düzeni kurarak sağlam adımlarla ilerlemeli ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik davranmalısınız. Bu sürecin zaman gerektiren ve sabırla ilerlenmesi gereken bir süreç olduğunu unutmamalısınız. Sonrasında zaten tutarlı ve kararlı bir şekilde bebeğinize yaklaşarak ona yeni becerisini öğrenmesi için fırsat verdiğinizde mutlu sona ulaşmamanız için hiçbir neden yoktur.

Sevgiler

Cansu Özel

Bebek Uyku Danışmanı

 

Yorum bırakın