Bebeklerde Uykunun Yapısı

Bebekler Ne Zaman Rüya Görür?

Bebeklerin ne zaman rüya gördüğüne dair yapılan birçok araştırma vardır. Henüz hiçbiri kesin bir cevap vermese de araştırma sonuçları çok ilginç bilgiler edinmemizi sağlamaktadır. Rüya aşamasını anlayabilmek için öncelikle uykunun yapısına bakmak gerekir.

Bebeklerde Uykunun Yapısı

Uyku bebeklerin gelişimi için çok önemlidir. Daha önce yazdığım Bebeklerde Uykunun Önemi başlıklı yazımda da değindiğim gibi sadece fiziksel dinlenmeyi değil, aynı zamanda zihinsel ilerlemeyi de sağlar. Düzenli uykuların bebeğin gelişimini nasıl etkilediğine daha detaylı bakmak isterseniz önceki yazıma göz atabilirsiniz.

Uykunun aşamalarına baktığımızda 2 aşamadan oluştuğunu görürüz. Bunlar REM ve REM-dışı uyku aşamalarıdır. REM aşaması kalbin daha hızlı attığı, solunumun hızlandığı, beynin ve fizyolojik sistemlerin aktif olduğu aşamadır. Bu aşamada uyku hafiftir bu nedenle uyanma daha kolay olur. Rüyalar da çoğunlukla REM aşamasında görülür.

Bebeklerin Rüya Görmesi

Bebeklerin rüya görüp görmediği veya görüyorlarsa ne zaman görmeye başladıklarını ise tam olarak bilemiyoruz. Yapılan araştırmalar bebeklerin henüz anne karnındayken bile rüya görebileceklerini gösteriyor. Bunun nedeni ise rüya görülen REM aşamasının anne karnındaki bebeklerde çok uzun olmasıdır.

Anne karnından başlayarak yenidoğan döneminde de bu durum devam eder. Uzun REM aşaması sırasında rüya gören bebeklerde istemsiz el-kol hareketleri veya yüz mimikleri oluşabilir. Bu aşama sırasında yaşanan ani bir ses de uykularından kolayca uyanmalarına neden olur.

Bebeklerin Uykusu Rüyalardan Etkilenir mi?

Bebeklerde rüya görme aşaması henüz anne karnında başlasa da etrafta yaşananlardan çok etkilenmedikleri için bu durum uykularını etkileyici bir neden olmaz. Ancak 2 yaş ve sonrası dönemde çevrelerinde olup biten olaylardan daha ciddi şekilde etkilendikleri ve konuşup gördüklerini anlatabildikleri için çoğunlukla rüyalar uykuyu etkileyen bir neden halini almaya başlar.

Önemli olan bunun gerçekten rüya kaynaklı mı yaşandığı yoksa bebeğinizin rüyayı sadece sizin yanınıza gelmek veya sizi odasına çekmek için bir bahane olarak mı kullandığını iyi tespit etmektir 🙂

Sevgiler,

Cansu Özel

Yorum bırakın