Bebek Uyku Sorunu

Gündüz Uykularının Kısa Olmasının Nedenleri

Gündüz uykularının kısa olmasının birçok nedeni vardır. Eğer bebeğiniz kısa gündüz uykuları uyuyorsa bunun neden kaynaklandığını bulup düzeltmeniz çok önemlidir. Çünkü gündüz uykuları sağlıklı bir uyku düzeninin olmazsa olmaz parçalarıdır.

Sağlıklı uyku alışkanlıkları aslında hepimiz için büyük önem taşır. Uykularını alamamak, kesintili uykular uyumak ya da yanlış saatlerde uyumak biz yetişkinlerin hayatını bile olumsuz yönde etkilerken, bir de gelişiminde uykunun beslenme kadar önem taşıdığı bebekleri düşünün. Onlar için iyi bir uyku sadece fiziksel dinlenmeyi değil, aynı zamanda zihinsel gelişmeyi de sağlayacağından çok daha önemlidir. Uykusunu almış bir bebek gün içinde daha neşeli olur, iştahı açık ve beslenme düzeni de yerindedir. Ayrıca uyanık olduğu zamanları daha verimli şekilde geçirebilir.

Bebeğinize doğru uyku alışkanlıkları kazandırmak istiyorsanız sadece gece uykularının değil, gündüz uykularının da yeterli uzunlukta ve kalitede olduğuna dikkat etmelisiniz. Uyku 24 saatlik bir döngüdür ve gündüz uykularını alamayan bir bebeğin gece uykuları da etkilenir ve bu da tekrar gündüz uykularının etkilenmesine ve bir kısır döngü oluşmasına neden olur. Gündüz uykusunu alamamış bir bebek çok yorulur, gece uykusuna geçmekte zorlanır, gece boyu sık uyanır ve sabah erken saatlerde güne başlar.

Çoğu zaman anneler “benim bebeğim gündüz uykularını sevmiyor” ya da “bebeğim kısa/eksik gündüz uykularıyla yetinebiliyor” gibi cümleler kurabiliyor. O zaman onlardan koca bir günün bir bebek için ne kadar yorucu olabileceğini hayal etmelerini istiyorum. Durmadan büyüyen, gelişen ve yeni şeyler deneyimleyen bir varlığın en az iyi bir beslenme kadar iyi bir uykuya da ihtiyacı vardır.

Gelin konuya bir de annelerin tarafından bakalım. Böyle bir bebeğe sahip bir anne için de gün çok uzun ve yıpratıcıdır. Bebeği uyumadığı için kendine zaman ayıramaz, ihtiyaçlarını gideremez ve bir süre sonra dinlenemediği için kendini yorgun ve yetersiz hissetmeye başlar. Sonuç olarak kısa gündüz uykuları ihmal edilirse birçok sorunu da beraberinde getirir.

Bu yazımda bebeklerin gündüz uykularının kısa olmasının nedenlerini 7 başlıkta topladım. Tabi ki her bebek birbirinden farklı olduğu için yazının tümü sizin durumunuzu kapsamayabilir, ancak örnek oluşturması açısından her maddeyi kendi durumunuza göre değerlendirip dikkate almanızı tavsiye ederim.

  1. Yanlış uyku ilişkilendirmesine sahip olmak

Bu en sık karşılaştığım uyku problemlerinin başında geliyor ve genellikle sadece gündüz uykularını değil gece uykularını da etkiliyor. Peki yanlış uyku ilişkilendirmesi nedir? Bebeğiniz uykuya dalmak için bir şekilde sizin desteğinize (emme, sallama, gezdirme, ninni söyleme…gibi) ihtiyaç duyuyorsa bu bir yanlış uyku ilişkilendirmesidir. Peki bunun ne zararı var? Bebeklerin uykuları 45-50 dk’lık döngülerden oluşur ve her döngü geçişinde ilk uykuya daldıkları koşulları ararlar, bulamazlarsa da ağlayarak uyanırlar. Yani ilk uykuya geçiş aşamasında bir şekilde bebeğinizi destekle uyutarak yatağa koysanız bile 45-50 dk sonra aynı koşulları bulamadığı için ağlayarak uyanacaktır. Bu sorunu nasıl ortadan kaldırabileceğinize dair bilgileri “Bebeklerde Uykunun Önemi” başlıklı yazımda paylaşmıştım. Yazıya göz atarak faydalanabilirsiniz.

  1. Uyku öncesi rutin uygulamamak

Uyku öncesi rutinlerin bebeği uykuya hazırlamak için ne kadar önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyorum. Bebeğiniz oyun oynarken uyku saati geldi diye veya uyku sinyalleri gösterdi diye bir anda onu alıp yatağa koyarsanız uykuya geçmek için fazlaca zorlanacaktır. Çünkü oyun durumundayken bedeni ve beyni fazlaca aktif durumdadır ve onları uyku seviyesine çekebilmek için sakin geçirilecek bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyar. Ayrıca bebeklerde saat kavramı olmadığından uyku saati geldi mesajını onlara verebileceğiniz en güzel şekil belirlediğiniz uyku öncesi rutinleri sakince ve hep aynı sırayla uygulamanızdır. Burada önemli olan sizin için kolay uygulanabilir ve bebeğinizi rahatlatıp uykuya hazırladığından emin olduğunuz aktiviteler seçmenizdir. Örneğin; oyuncaklarına iyi geceler demek, perdeleri kapatmak, altını değiştirmek, pijamalarını giydirmek, ninni söylemek, masal anlatmak, kitap okumak… gibi.

  1. Rutinleri sadece akşam uykusundan önce uygulamak

Yukarıda bahsettiğim gibi uyku öncesi rutinler bebekleri uykuya hazırlama aşamasında çok büyük bir rol oynuyorlar. Bunu artık çoğu aile biliyor ve uyguluyor. Ancak görüyorum ki genelde anne-babalar bu rutinleri sadece gece uykusundan önce uygulama eğilimindeler. Halbuki gece uykuları kadar gündüz uykuları için de rutinler büyük önem taşıyor. Unutmayın ki bebeğiniz için uyku her zaman uykudur. Onun için gündüz uykusu veya gece uykusu diye bir ayrım yoktur. Bu nedenle her uykusundan önce aynı rutinleri aynı şekilde yapmak, bebeğinize uyku saati geldi mesajını vermek ve uykuya geçişini kolaylaştırmak açısından çok önemlidir. Bu duruma istisna olarak bir tek banyo rutinini gündüz uykularında değil sadece gece uykularında uygulayabilirsiniz. Ama onun dışındaki rutinleri hep aynı şekilde yapmalısınız.

  1. Gerekli uyku ortamını sağlamamak

Rutinler gibi uyku ortamı da hem gündüz hem de gece her uykuda aynı koşulların sağlanması gereken önemli bir adımdır. 2 aydan büyük bebeğinize gündüz uykuları için gece uyuduğu gibi karanlık ve sessiz bir ortam hazırlamalısınız. Bu hem uykuya geçmesi için gerekli hormonların salgılanmasını sağlamak hem de etraftaki objeler yüzünden dikkatinin dağılmasını engellemek açısından çok önemlidir. Karanlıkta uyumaya alışan bebeğim gün içinde başka ortamda uyuyamaz diye endişe etmeyin. Kendi kendine uyumayı öğrenen bir bebek gerekli koşullar sağlandığında her ortamda rahatça uykuya dalacaktır.

  1. Gerçekçi olmayan beklentiler içine girmek

Her ayın ihtiyacı olan uyku düzeni farklıdır. Anne-babalar bebeklerinin yaşına uygun uyku düzenlerini bilip onu uygulamazlarsa ortaya gerçekçi olmayan durumlar çıkabilir. Örneğin 6 aylık bir bebeğin her gündüz uykusunu 3 saat uyumasını beklemek, ya da tam tersi sadece 30 dakikadan oluşan 4 gündüz uykusu uyumasını yeterli bulmak sağlık bir durum değildir. Bu yaşlarda bir bebek için minimum 1 saatlik 2 gündüz uykusu ve kısa bir akşamüstü şekerlemesi yeterli olacaktır. Öncelikle bebeğinizin içinde bulunduğu aya göre gerekli uyku sürelerini bilmeli ama yine de bunların ortalama olduğunu unutmadan, bebeğinize en uygun düzeni oluşturmalısınız. Yaşa göre uyku düzeni bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

  1. Aceleci davranmak

Bebeğinizin yaşına uygun uyku düzenini öğrendikten sonra bu düzeni onun programına uygun hale getirmek için doğru zamanı beklemeli ve uygulamak için acele etmemelisiniz. Alışık olduğu düzeni bir anda değiştirmek aşırı yorulmasına ve uyum sağlamakta zorlanmasına neden olabilir. Örneğin normalde 1-1,5 saat uyanık kaldıktan sonra uykuya giden bir bebeğin düzenini, olması gereken saatlere getirebilmek için uyanıklık süresini bir anda 2,5-3 saate çıkarmak onu çok yorabilir, bu da gündüz uykularını düzene sokayım derken gece uykularını bozabilir. En iyisi bebeğin uyanık kaldığı süreyi yavaş yavaş uzatarak uyku düzenini olması gereken hale getirmek olacaktır.

  1. Gündüz uykularında azaltmayı erken yapmak

Bebekler müthiş bir hızla büyürler ve her geçen gün ihtiyaç duydukları uyku süresi de büyümelerine bağlı olarak değişir. Önemli olan bu değişimlerin hangi aylarda olduğunu bilmeniz ve bebeğiniz hazır olduğunda da değişimi gerçekleştirmenizdir. Örneğin 4 aylık bir bebeğin gün içinde 3 gündüz uykusu uyuması gerekirken, bu durum 6-8.aylar arasında 2 gündüz uykusuna, 15-18.aylar arasında da tek gündüz uykusuna dönüşecektir. Bu konuda en sık yapılan hata diş, hastalık, büyüme atağı gibi uykuları etkileyen başka sıkıntıları, gündüz uykularında azaltma yapmak için doğru zaman zannedip erken azaltmaya gitmektir. Bu durumda gün içerisinde yeterli uyku miktarını alamayan bebek fazlaca yorulacak ve bu da hem gündüz uykularını hem de gece uykularını etkilemeye başlayacaktır. Geçiş yaparken unutulmaması gereken bir başka konu ise bu geçişin yavaş yapılması ve bebeğin ihtiyaç duyduğu günlerde fazla uyku uyumasına izin verilmesi gerektiğidir. Bu şekilde düzenin oturması yaklaşık 1 ayı bulacaktır.

Gördüğünüz gibi gündüz uykuları da en az gece uykuları kadar önemlidir. Gündüz uykularının oturmaması bebeğinizde iştah, bağışıklık sistemi, öğrenme becerisi, mutluluk seviyesi gibi birçok önemli adımı olumsuz etkiler. Bunun için bebeğinizin düzenini oturtmaya gece uykularıyla başlayıp devamında gündüz uykularını da olması gereken hale getirmelisiniz. Çünkü uyku 24 saatlik bir döngüdür ve gündüz uykularının yeterli miktarda olmaması bu dengeyi bozar. Umarım yukarıda verdiğim bilgiler sayesinde bebeğinizin gündüz uykularını düzene sokmanıza ve sağlıklı büyümesine katkı sağlamış olurum.

Sevgiler,

Cansu Özel

Bebek Uyku Danışmanı

“Gündüz Uykularının Kısa Olmasının Nedenleri” için 9 yorum

  1. Merhaba Cansu hanım, sayfanızı yeni keşfettim ve inanılmaz yararlı bilgiler öğrendim hepsini uygulamak istiyorum. Benim problemimle ilgili yol gösterebilirseniz çok sevinirim

    47 günlük bir bebeğim var son 3 haftadır fslsn gündüzleri neredeyse hiç uyumuyor. Kucagimda 1-2 saat uyuyor ama uyutup yatağına koyduğumda 5- 10 dk arasında uyanıyor. Geceleri yatmadan önce belli bir rutinimiz var ve gece uykularımız sorunsuz ama gündüz uykularını yatağında uzatmak için ne yapmalıyım. Afedersiniz WC ye bile gidemiyorum hiç uyumadigi için.

    Beğen

  2. Benim bebeğim 5 aylık emerek uyuyor uyku düzeni hiç yok uyku saatleri hep değişiyor iki gün düzen oluşturuyorum 3 cu gün değişiyor geceleri çok geç uyuyor 2 3 gibi sabahda 11 …11.30 da uyanıyor. Uyurken bacaklarını topluyor ağlıyor uykusu var ama kucağımda kıvranıyor ağlıyor uyumuyor banada yardımcı olursanız çok sevinirim

    Beğen

    1. Merhaba,

      Uyku aşamasında bacaklarını toplaması, kıvranması bunların hepsi mide-bağırsak sıkıntısına, çoğunlukla da gaz problemine işaret eder.
      Bebeğinizi emzirdikten sonra iyice gazını çıkartın, gazının çıktığından emin olduktan sonra onu yatırın. Aksi takdirde sıkıntısı devam edecektir.
      Bunun dışında uyku saatleri çok kaymış durumda. Size tavsiyem bebeğinizi gözlemleyin. 06:00-07:30 saatleri arasında mutlaka bir uyanma sinyali verdiğini görürsünüz. İşte onu yakaladığınızda bebeğinizi kucağınıza alın, odadan çıkartın, uykusunu açın, günü başlatın ve sonrasında besleyin. Emerken uykuya dalmasına engel olun. 1,5-2 saatlik bir uyanıklıktan sonra da onu 08:30-09:00 gibi ilk uykusuna yatırın.
      Güne başlama saatini siz ayarlamazsanız bebeğinizin bütün günü kayar. O nedenle bu kısım çok önemlidir. Gece ne kadar zor geçerse geçsin bebeğinizi bu aralıklarda güne başlatıyor olmanız gerekir.
      Çünkü artık biyolojik olarak saatli bir düzene geçebilir. Akşam uyku saati de 20:00-21:00 aralığını geçmesin. Zaten bebeğiniz gündüz uykularını aldıkça akşam çok daha kolay uyuyacaktır.

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  3. merhaba Cansu hanım, Sayfanızı cok beğendim, biz anneler için cok yararlı bilgiler veriyorsunuz ,bunun için çok teşekkürler .iş hayatına başladım, 11 Aylık bir kızım var , Artık Babaannemiz bakıyor ,beraberken kızımla gÜndüz uykularında sıkıntı yoktu, ama şimdi 10 dk anca uyuyor, iştahında ve neşesinde sıkıntı yaşamıyor,ama gündüz uykuları konusunda nasıl bir yol izlemeliyiz, bana da bu konuda destek olursanız sevinirim

    saygılarımla

    Beğen

    1. Merhaba,

      Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkürler 🙂
      Bebeğinizin uykuya dalma şekli, uyku ortamı ve uyku öncesi rutinlerinde değişiklikler olmuş ve bu nedenle uyku süresi düşmüş olabilir. Doğru bir şekilde yönlendirebilmem adına detaylı incelemem daha sağlıklı olacaktır.
      Dilerseniz cansu@bebekuykudanismani.com mail adresinden bana bir mail gönderin, size formu ileteyim, onu doldurun ve detaylı inceleyeyim, olur mu?

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  4. Merhaba Cansu hanım benim bebeğim 2 ay + 1 haftalık gaz sorunu olan ve kusan bir bebek uyku düzenimiz çok bozuk yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir düzen oturmaya çalışıyorum ama bir türlü olmuyor bir gün bakıyorum hiç uyumuyor sürekli ağlıyor gün içinde aralıklarla toplam belki 2 3 saat uyuyor diğer gün bakıyorum tüm gün uyuyor bu sefer uyanık kaldığı süre 2 3 saat oluyor toplamda ama alışkanlık mı oldu anlamıyorum akşam derin uykusuna geçmesi mutlaka 1 buçuk 2 yi buluyor yani gündüz uyusada akşam o saatlerde uyuyor uyumasada ama sabahları genelde hep uyuyor ögleni buluyor kalkması. Bir uyku rutini tutturamadım bir müzik aciyorum kucağımda onla uyusun diye ama bir uyuyorsa o şekilde diğerinde uyumuyor aglıyor ya da sallıyorum bir gün uyuyorsa diğer gün uyumuyor . Gündüz biraz daha uyanık tutmaya çalışayım diyorum akşama yoruldun ve erken uykusuna dalsın ama yine aynı saati buluyor uyuması bazen uyanık tutmaya çalıştıkça bile uyanık tutamıyorum uyaranları bile fayda etmiyor lütfen yardımcı olun bu süreç için çok mu geç kaldım uyku düzenini oturtmak için neler yapmam gerekiyor.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s