- Uyku eğitimi nedir? Ne zaman verilebilir?
Uyku eğitimi bebeklere kendi kendine uyuma becerisi kazandırarak uykularını düzenli hale getirmeyi amaçlar. Böylece uyku ile kurulan herhangi bir alışkanlık da kırılmış olur ve bebekler herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan yeterli düzeyde uyumuş olurlar.
Doğumdan itibaren doğru uyku alışkanlıkları kazanmış bir bebeğin ilerleyen aylarda da uyku eğitimine ihtiyacı kalmaz. Kendi kendini sakinleştirip uykuya geçmeyi öğrenmiş olacağı için herhangi bir destek aramaz. Ancak 4. ay sonuna kadar doğru uyku alışkanlığı kazanamamış ve uykuya hep destekle geçmişse (emme, sallama… gibi) o zaman 4.ay bitiminden itibaren uyku eğitimi verilebilir.
O nedenle biz ailelere 0-4 ay arasındaki bebeklere doğru uyku alışkanlığı kazandırmayı amaçlayan Bebek Panda Paketi’ni sunuyoruz. Ancak aileler 4.aya kadar bebeğini bir şekilde destekli uyuttuysa ve artık uykularını düzene sokmak istiyorsa Uykucu Panda Paketi‘nden yararlanabilirler.
- Nasıl uygulanır?
Öncelikle sizi tanımak ve sorununuzu anlamak adına 15 dk’lık bir telefon görüşmesi yapıyoruz. Sonrasında bebeğiniz ve aileniz hakkında detaylı sorular içeren aile tanıma formunu gönderiyor ve bu formu doldurarak bebeğinizin uyku ortamına ait fotoğraflarla birlikte bize iletmenizi istiyoruz. Sizden gelen bilgileri inceleyerek, bebeğinize özel, detaylı bir uyku planı oluşturuyor ve bu planı size gönderiyoruz. Bu plan bebeğinize nasıl sağlıklı ve kaliteli bir uyku ortamı oluşturabileceğinize, bebeğinizin yaşına uygun uyku düzeninin nasıl olması gerektiğine, rahatlamasını sağlayacak yöntemlere ve bebeğinizi nasıl uyutmanız gerektiğine dair bilgiler içeriyor olacak. Sizinle bir telefon görüşmesi yaparak, uyku planı üzerinden geçiyor ve aklınıza takılan soruları cevaplıyoruz. Ardından 2 haftalık uygulamaya başlıyor ve her gün sizden gelen uyku günlüklerini inceleyerek size yazılı yorumlarımızı iletiyoruz. Aynı zamanda her gün belirlediğimiz bir saatte yapacağımız telefon görüşmesiyle planın nasıl işlediği konusunu beraber değerlendiriyoruz.
- Kaç metot var, biz hangisini uyguluyoruz?
Aldığım eğitim sırasında dünya çapında kabul görmüş 4 metodu da öğrenme ve uygulama fırsatım oldu. Ben eğitime başlamadan önce ailelere tüm metotları açıklıyorum ve onlar için hangisinin uygun olabileceğini de belirtiyorum. Ama burada önemli olan ailenin hangi metodu seçmek isteyeceğidir. Çünkü kendi aile yapılarını ve çocuklarının karakterini en iyi onlar biliyor. Bu nedenle en uygun metodu da ancak onlar belirleyebilir.
- Bebeğim çok ağlayacak mı?
Bebeğiniz hiç ağlamayacak demek çok da doğru olmaz. Ama en azından şunu garanti edebilirim ki eğitim sırasında bebeğinizin ağlaması bir acı ağlaması ya da yoksunluk ağlaması değildir. Bebeğinizin tek bir iletişim yolu var, o da ağlamak. Sizinle sadece bu şekilde iletişim kurabiliyor. Mevcut düzeninin dışına çıktığınızda şaşırdığı ve alışık olmadığı için bunu yadırgayacak ve tepkisini ağlayarak gösterecektir. Bu çok normal. Ama siz tutarlı ve kararlı olduktan sonra yeni becerisini kısa sürede kazanacak ve kolayca uyum sağlayacaktır. Ağlama süresi bebekten bebeğe değişiklik gösterir. O nedenle belli bir süre söylemek sağlıklı olmaz. Ama siz anne-baba olarak onun sağlığı için doğru şeyi yapıyorsunuz. O da ilk başlarda karşı çıksa da zamanla iyi olana uyum sağlayacak ve ağlamadan kendi kendine uykuya dalacaktır.
- Onu ağlatırsam güvenli bağlanma zarar görür mü?
Siz bebeğinizin iyiliği için onun sağlığı için doğru olanı yapıyorsunuz ve ona yeni bir beceri kazandırıyorsunuz. O tabi ki alışık olduğu düzeni isteyecek ve tepkisini de ağlayarak gösterecektir. Ama siz ona ne zarar veriyor ne de terk ediyorsunuz. Bilakis yeni becerisini kazanırken onun yanında oluyorsunuz. Bu diğer becerileri için de geçerli. Başta zorlanması çok normal ama siz ona fırsat vermedikçe o hiçbir zaman bunu öğrenemeyecek. Bu tıpkı kendi kendine yemek yemesi ya da kendi başına yürümesi gibi. Uykularını iyi alamayan bir bebek normalden daha fazla ağlar, yıpranır ve yorulur. Bu da gün ve gecelerini etkiler. Siz de karşınızda devamlı huzursuz bir bebek görmeye alışırsınız ve gerçekten bir sıkıntısı olduğunda bunu anlayamaz, her zamanki huzursuzluğuna verirsiniz. İşte asıl o zaman bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelirsiniz. Halbuki düzeni olan bir bebek bu düzenin dışına çıktığında bir sıkıntısı olduğunu anneler hemen anlayabilir. Unutmayın bu zorlu süreçte siz hep onun yanında olacaksınız. Sadece ona biraz fırsat verin ki yeni becerisini geliştirebilsin. Uyku eğitimi zor ama uykusuzluk daha zor.
- Uyku eğitimi vermeden önce memeden kesmem gerekir mi?
Hayır, emzirmeye devam ederken de uyku eğitimi uygulayabilirsiniz. Uzmanlar 2 yaşına kadar emzirmenin sağlıklı olduğunu açıklıyor, biz de bunu destekliyoruz. Uyku eğitimi ise 4. Aydan itibaren verilebiliyor. Uyku eğitiminde bizim yaptığımız emme ve uyku arasındaki yanlış ilişkilendirmeyi kırmak. Böylece bebeğiniz uyku saati geldiğinde size ihtiyaç duymadan kendi kendine uykuya dalabiliyor ve gece boyunca kesintisiz uyuyabiliyor olacak.
- Uyku eğitimi vermeden önce odasını ayırmam gerekir mi?
Bu konuda kesin bir yönlendirme yapmak doğru olmaz. Ama eğer odasını ayırmayı düşünüyorsanız uyku eğitimiyle beraber bunu yapmanız daha kolay olacaktır. 1 yaşından büyük bebeklerin kendi odalarında uyuması ileriki dönemler için daha sağlıklıdır.
- Uyku eğitimi verdikten sonra bebeğimi hep erken saatte mi yatırmam lazım? Akşamları hiç dışarı çıkamayacak mıyız?
Bebeğinize uyku eğitimi vermeniz eve hapsolacağınız anlamına gelmiyor. Sadece eğitimin uygulanacağı 2 haftalık dönemde bebeğin yatma kalkma saatlerinin değişmemesi için evde olunmasını öneriyoruz. Çünkü bebeğiniz bu zamana kadar uyku sıkıntısı çekerek ve uykularını iyi alamayarak geldi. Biz de eğitim süresince ve sonrasında mümkün olduğunca bebeğinizin uykularını almasını sağlamaya çalışıyoruz. Ancak tabi ki uykusunu almış ve düzeni oturmuş bir bebek ara sıra düzeninin dışına çıkabilir (misafirliğe gitme, eve yabancı birinin gelmesi, tatile çıkma, hastalanma… vb). Ancak kendi kendine uyumayı bildiği için eski düzenine geçtiğinde çok çabuk adapte olacak ve aynı şekilde uyumaya devam edecektir.
- Karanlık oda bebeğin başka ortamda uyumasını zorlaştırır mı?
Bu tamamen sağlıkla ilgili bir konudur. Karanlık ortam hem bebeğin uykuya geçmesini kolaylaştırır hem de büyüme hormonlarının salgılanmasını sağlar. Düzeninin çoğunu evde sabit bir ortamda geçiriyor olacağından ara sıra başka ortamlarda ya karanlık düzeni ayarlayamazsam ve uyumazsa diye endişe etmenize ve sağlığından feragat etmenize gerek yok. Evde kendi düzeni içinde kurduğunuz karanlık ortamı gittiğiniz başka yerlere de kolayca uygulayabilirsiniz. Bunun için siyah çöp poşetlerinden faydalanabilirsiniz.
- Uyku reddi var nasıl çözebilirim?
Uyku reddi genelde büyüme atağı zamanlarında karşımıza çıkar. Bu dönemlerde bebeğinizin düzenini mümkün olduğunca korumalı ve atak döneminin geçmesini beklemelisiniz. Uykuyu reddediyor diye zamanından önce uykularında azaltmaya gitmemelisiniz. Yaşa göre uyku düzeni sayfamızdan konunun detaylarına ulaşabilirsiniz.
Sevgiler,
Cansu Özel
Bebek Uyku Danışmanı