6-9 Ay Uyku Düzeni

Gündüz Uykuları 2-3 defa olmak üzere toplam 3-4 saat
Gece Uykusu Toplam 10-11 saat
Uyanıklık Süresi 2-3 saat
Toplam Uyku 13-15 saat

Bu aylarda da bebeklerin hızlı gelişimleri devam eder. Fiziksel olarak birçok yeni gelişmeyi deneyimlemeye başlarlar. Katı gıdalara geçiş olur, yeni besinlerle tanışırlar, oturmaya, emeklemeye ve diş çıkartmaya başlarlar. Bu değişimlerin hepsi bebeğiniz için çok büyük değişimler olduğundan gece ve gündüz uykuları etkilenebilir. Şimdiye kadar kendi kendine uyuma becerisi kazanmış bebekler bu süreçleri birkaç günün sonunda atlatabilirler. Önemli olan mevcut düzeni bozmadan istikrarlı bir şekilde programlarına devam etmektir.

6. aydan itibaren gelişimi ve kilosu normal olan çoğu bebek geceleri açlıktan uyanmamaya başlar. 9. aya geldiğimizde geceleri kesintisiz 11-12 saat uyuyabildiklerini görürüz. Yine de her bebek aynı değildir, bazıları hala gece 1-2 kez beslenmeye ihtiyaç duyabilir. Burada önemli olan bebeğin gece emmelerinin alışkanlık emmesi mi yoksa açlık emmesi mi olduğunu anlayarak hareket etmektir.

Bu dönemde bebeğinizin uyanık kaldığı süre artmaya başlar. O nedenle 6.-9. Aylar arası gündüz uykularının sayısında azalma olur (3’ten 2’ye). Bebeğinizin uyku düzenini gözlemleyerek uygun geçiş zamanını belirleyebilirsiniz.

Bebeğinizin daha iyi uyuması için ipuçları

Akşam yatma saatindeki düzeni koruyun

Bebeğinizi gece uykusuna 18:00 ile 20:00 arasında yatırmaya devam edin. Gece uykusuna yatma zamanını belirlerken en önemli faktör o günkü uykularının kalitesidir. Uykunun kalitesi bebeğin ne zaman ve ne kadar uyuduğuyla ilgilidir. Eğer gündüz uykularını yeterli sayıda ve yeterli uzunlukta uyumadıysa gece uykusuna erken yatırmalısınız.

Gün içinde bol bol egzersiz yaptırın

Bu dönemde de bebeğinizin fiziksel gelişimi hızla devam ettiği için yatağında sürekli hareket etmesi uykularını etkileyebilir. Bebeğiniz gece uyanıp oturuyor veya tutunup ayağa kalkmaya çalışıyor olabilir. Edindiği bu yeni becerileri gündüz bol bol tekrar etmesini sağlarsanız, bu tür gece uyanmalarının da önüne geçmiş olursunuz.

Gündüz uykularını gözlemleyin

Bebeğiniz büyüdükçe uyanık kalabildiği süre artar ve gündüz uyku ihtiyacı azalmaya başlar. Bebeğiniz gündüz uykularına zor dalıyor ve her seferinde yalnızca 45 dakika ya da daha az uyuyorsa, uyanık kaldığı süreyi aşamalı olarak arttırıp gündüz uyku sayısını bir tane azaltabilirsiniz (3’ten 2’ye).

Gece emmelerini azaltın

6. Aydan itibaren gelişimi normal bebeklerin gece beslenme ihtiyaçları iyice azalır. Genellikle geceleri acıktıkları için uyanmazlar. Yine de bazı bebekler gece boyunca hala 1-2 defa beslenmeye ihtiyaç duyabilirler. Yalnız uykularının etkilenmemesi için bunun 2’yi geçmiyor olması gerekir. Siz de bebeğinizin gece emmelerini gözlemleyerek açlıktan mı yoksa alışkanlıktan mı olduğunu anlayabilirsiniz.

← 3-6 Ay Uyku Düzeni   9-12 Ay Uyku Düzeni →

Yorum bırakın