Bebeklerde Uykunun Yapısı

Bebeklerde Uykunun Önemi

Bebeklerde uyku gelişimin en önemli parçalarından biridir. En az beslenme kadar büyük bir öneme sahiptir. Sağlıklı bir uyku düzeni bebeklerin gelişimini olumlu yönde destekleyerek sadece fiziksel olarak dinlenmelerini değil aynı zamanda zihinsel olarak gelişmelerini de sağlar. Gün boyu öğrendikleri bilgilerin kalıcı hale gelmesi beyinde uyku sırasında gerçekleşir. Ayrıca uykuda salgılanan hormonlar sağlıklı büyümeyi destekler. Bu nedenle uyusun da büyüsün lafı çok doğru bir laftır. Uykusunu almış bir bebek iyi beslenir, gün içerisinde daha aktif ve mutlu olur. Öğrenme becerileri ve algıları daha yüksektir. Bu nedenle uykunun gelişim üzerindeki önemi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür.

Bebeklerin gece boyunca kesintisiz uyuması mümkün müdür?

Hayır, bebekler gece boyu kesintisiz uyumaz. Aslında kesintisiz uyku diye bir şey yoktur. Bu sadece bebekler için değil yetişkinler için de geçerlidir. Uyku döngülerden oluşur ve çeşitli evreleri vardır. Bunlar hafif uyku, derin uyku ve REM uykusudur. REM uykusu sonunda hafif bir uyanıklık yaşarız ve tamamen hayatta kalma içgüdüsüyle yattığımız koşulları hızlıca değerlendirip düzeltmemiz gereken şeyler varsa düzeltip uykuya tekrar döneriz. Örneğin üstümüz açıldıysa örter, yastığımız rahatsızsa düzeltir, kolumuz uyuştuysa sağdan sola döner ve tekrar uykuya dalarız.  Yetişkinlerde bu döngünün süresi 90 dk iken bebeklerde bu süre 45-50 dk’dır. Yani bebeklerin de her 45-50 dk’da bir uykuları hafifler ve uyudukları esnadaki koşullar ile aynı koşulları bulamazlarsa uyanırlar. Örneğin emerek ya da sallanarak uyuyan bir bebek her döngü sonunda aynı koşulları arar ve bulamadığı için de ağlayarak uyanır. İşte çoğu bebeğin 45-50 dk sonunda uyanması sorunu bundan kaynaklanmaktadır.

Bazı bebekler 45-50 dk sonunda uyanırken bazıları nasıl sabaha kadar uyuyabiliyor?

Aslında her bebek 45-50 dk sonra uyanıklık haline geçiyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi sabaha kadar uyuyan bebekler de her döngü sonunda uyanıyorlar. Tek fark kendi kendilerini sakinleştirip tekrar uykuya dalma becerisine sahip olmaları. Evet kendi kendine uykuya dalmak doğuştan gelen bir özellik değil sonradan kazanılan bir beceridir. Ve bu beceriyi doğru şekilde kazanması için ona yol gösterecek olan sizlersiniz. Eğer her uyandığında tekrar uykuya dalması için emzirerek ya da sallayarak müdahale ederseniz bu beceriyi kendi başına öğrenmesine asla olanak sağlamamış olursunuz. O nedenle onu uyutmak yerine kendi kendine uykuya nasıl dalacağını ona öğretmelisiniz.

Biliyorum bunu yapmak çok kolay değil. Sonuçta aylardır alışık olduğu düzeni bozup yeni bir düzen oturtmaya çalışacaksınız ancak sonuç aldıkça inanın buna değdiğini göreceksiniz. Hem o uykularını almış bir şekilde mutlu uyanacak hem de siz özlediğiniz gece uykularına kavuşacaksınız.

Sevgiler,

Cansu Özel

Bebek Uyku Danışmanı

“Bebeklerde Uykunun Önemi” için 25 yorum

  1. Bebeğim emiyor gazını çıkarıyorum beşiğine koyuyorum ama sallanmadan ve beyaz gürültü olmadan uyumluya dalmıyıyor,
    Bu alışkanlıklardan nasıl kurtulabilirim ve bu alışkanlıklardan kurtulmak içim doğru zaman mı ? Şu an bebeğim 4,5 aylığı biraz geçti 5. Ayımıza yaklaşıyoruz.
    Öneriniz ne olur ?

    Beğen

    1. Merhaba, beyaz gürültü sesini 1 yaşına kadar güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz. Uykuya daldıktan sonra kısarak ilerlerseniz alışkanlığa dönmesini engellemiş olursunuz. Sallama desteğini bebeğinizi yatağa yatırmadan, yatak dışı sakinleştirme olarak hafif şekilde uygulayabilirsiniz Ama sonrasında bebeğinizi beşiğine uykusu gelmiş ama uyanık yatırarak orada destek vermeye devam etmelisiniz. Önemli noktalardan biri de verdiğiniz destekleri bebeğiniz uykuya dalana kadar sürdürmemeniz. Baktınız ki sakin o zaman verdiğiniz destekleri yavaşça çekerek bebeğinize kendi kendine uykuya dalmayı öğretmeye başlayabilirsiniz. Sevgiler, Cansu Özel

      Beğen

      1. Merhaba benim 3 ay 10 günlük bir kızım var sallanmadan uyumuyor gündüzleri , bi de gündüz uykuları 1 saat anca sürüyor sürekli kucak istiyor ne yapmam gerek. Geceleri normal uykusu ama gündğz çok yoruyor

        Beğen

      2. Merhaba,

        Bu aylarda gündüz 1 saat uyuması yeterlidir. Siz uyanıklık süresi 1-1,5 saati geçmeden tekrar yatırmaya özen gösterin. Gece uykusu iyiyse şu an için bir sıkıntı yok demektir.

        Sevgiler,

        Cansu Özel
        Bebek Uyku Danışmanı

        Beğen

  2. 2 buçuk aylık bebeğim gündüz neredeyse hiç uyumuyor emerken göğsümde ya da omuzumda uyuyor yatağına yatirdiktan sonra 15 20 dakika bile olmadan uyanıyor beyaz gürültü sesleri de etki etmiyor sabah 6 dan akşam 9 a kadar uyumuyor ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim

    Beğen

    1. Merhaba,

      Gündüz uykularında bebeğinizi sling veya kanguru gibi desteklerle uyutmayı deneyebilirsiniz. Bunun haricinde kundak, beyaz gürültü, emzik ve hafif sallantı gibi rahatlatıcı destekler vererek uykusu gelmiş ama henüz uyanık yatağına yatırıp orada uykuya dalması için yardımcı olabilirsiniz. Gündüz uykularının yerine oturması için biraz sabırla ilerlemek gerekiyor. Başlarda yaklaşık 1 saat uyutmak için çaba göstermeniz gerekebilir.

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  3. 2.5 aylık bir kızım var gündüz neredeyse uyumuyor göğsümde uyuyor yatağına bırakınca uyanıyor beyaz gürültü sesleri de etki etmiyor ne yapabilirim öneriniz nedir

    Beğen

    1. Merhaba,

      Emzirdikten sonra gazını çıkartın ve sling/kanguru gibi bir destekten faydalanın. Emme refleksi yoğunsa, o zaman emzik deneyebilirsiniz. Böylece memeyi emzik niyetine kullanmamış olur.
      Artık gündüzleri de uyku zamanı karanlık ortamda uyutmanız gerekir.

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  4. 4 aylık bebeğim geceleri saat başı yada iki saate bir uyanıyor ve emmeden tekrar uyumuyor. Gündüz uykularıda 45 dk ne yapmalıyım?

    Beğen

  5. Merhaba bebeğim 7 aylık ve hem gece hem gündüz 40 dakika sonra uyanıyor. Evet uykuya sallanarak geçiyor ama bunu nasıl kaldıracağız . Bıraktığımda onunla oynadığımda sarıldığımda temas kurduğumda vs olmuyor bende ağlamaya bırakmak istemiyorum buna bir öneriniz var mı acaba teşekkürler

    Beğen

    1. Merhaba,

      Bebeğinize kendi kendine uyumayı öğretmek demek ağlamaya bırakmak demek değildir. Uyku ortamını, uyku saatlerin ve uyku öncesi rutinlerini düzenlediğinizde zaten yatağa girdikten sonraki aşama çok daha kolay olur. Ama bu aşamalar her bebek için özeldir. Çünkü her bebeği rahatlatan, sakinleştiren şeyler farklıdır. Önemli olan onu bulup ona göre ilerlemektir.
      Dilerseniz bebeğinizin yaşına uygun farklı program detaylarını paylaşayım, kendinize uyan biriyle başlayalım ve hem size hem de bebeğinize özel bir program oluşturalım.

      https://bebekuykudanismani.com/4-ay-25-yas-uyku-egitimi-paketleri-2021/

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  6. ne yapabiliriz cansu hanım 45 dk sonrasında? Sallıyorsak tekrar mı sallayalım hafifçe? Nasıl tekrar uykuya geçirebiliri acaba? Ben gözlemlediğim kadarıyla kızım 3-4 40 dk lık uykular yapıyor ve tekrar uyutamıyorum. Neredeyse 6 aylık olacağız. Geri dönerseniz çok sevinirim.

    Beğen

    1. Merhaba,

      Öncelikle sallayarak uykuya geçirme alışkanlığını yavaş yavaş bıraktırmanız gerekiyor. Yani sakinleşip mayışana kadar sallayın ama uykuya dalma aşamasında sallama desteğini yavaşça kesin. Böylece sallanmadan uykuya dalmaya başlar. 40 dk uyuyorsa da henüz o uyanmadan yanına gidip gözlemleyin, uyanacak gibi olduğunda tekrar ilk uyuturken verdiğiniz destekleri hafifçe verip uykuya dönmesini sağlayın.
      Böylece zamanla kendi uykusunu uzatmaya başlayacaktır.

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

  7. Cansu hanım 68 gunluk bebegım var. Gunduz uyutuyorum sallayarak bazen emerek. Tam uykuya dalmadan yatagına bırakıyorum aglayarak sallayarak uyuyo en fazla 5 dakıkada uyuyo. Fakat ben odadan cıkar cıkmaz aglıyo bazen2 dk bazen 5 dk 8 dk suruyo uyudugu. aglıyo tekrar yanına donuyorum. Ben yanında bekleyince okadr cok uykudan uyanmıyo aglamıyo. Ben basından ayrılamıyorum. Ne yapmam lazım lutfennn yardım edin

    Beğen

  8. Merhabalar Cansu hanım 7 aylık bir bebeğim var uyumamak için çok direniyor. Kendini ve beni çok yoruyor. Uykusuzluk yüzünden bende de rahatsızlıklar oluştu lütfen yardım edermisiniz.

    Beğen

  9. Merhaba Cansu hanım 5 aylık bir oğlum var. Desteksiz uyuyamıyor kundak yapıp ayakta sallayarak uyutuyorum. Yatağa koyduğumda uyanıyor yada her 45 dk da bir kalkıyor gündüz 3 uyku uyutuyorum ama ayağımdan indirmeme fırsat bile vermeden 20 dk uyuyup uyanıyor. Kendime ayırdığım hiç bir zamanım kalmadı resmen ve kendimi çok yetersiz ve çevreme karşı sinirli davranıyorum. Ne yapmam gerekiyor nasıl bir süreç izlemeliyim lütfen bana bir yol gösterin

    Beğen

  10. Merhabalar 4 aylık bir bebegim var. Gece uykuları bana göre gayet iyi akşam 21.00 de yada en gec 21.30gibi uyuyup sonrasında gece 2 gibi uyanıyor emziriyorum sonrasında sabaha karşı 5 te uyanıyor tekrar aynı işlem ve artık 8 de uyanıp uyumuyor. Gündüzleri ise her 1.5 saat ya da 2 saatte bir 30 dk en fazla 45 dk uykusu var. Bgunruz olan bu uyku bebegimin zihinsel gelişimini ve ileride öğrenme becerisini olumsuz etkiler mi? Ne yapabilirim. Uykuya emerek yada çoğunlukla kucakta uyku müziği eşliğinde dalıyor.

    Beğen

    1. Merhaba,

      Öncelikle bu durum bebeğinizin gelişimini olumsuz etkilemez, korkmayın. Çünkü temel olan gece uykusudur. Gündüz uykuları daha çok gece uykusuna kadar bebeğinizin çok yorulmasını engeller ve gün içinde dinlenmesini sağlar. Aslında bebeğiniz uzun uykuları gece yapabiliyorsa bunu gündüz de yapabilir. Burada nerede sıkıntı olduğunu bulmak için ortam ve şartları mümkün olduğunca geceye yakın hale getirin; karanlık ve serin.
      Bunun yanında bebeğiniz henüz uyanmadan yanına gelip uyanacak gibi sinyaller verdiğinde de hafif destekler vererek uykuya dönmesine yardımcı olabilirsiniz. Dönmezse zorlamazsınızç

      Sevgiler,

      Cansu Özel
      Bebek Uyku Danışmanı

      Beğen

Yorum bırakın